Da Danmark blev professionelle

When Denmark was professionalI 1978 valgte DBU langt om længe at indføre betalt fodbold i Danmark. Det skete efter flere års pres, og især Harald Nielsen var en af katalysatorerne for denne udvikling. Da DBU nægtede at indføre professionel fodbold, havde han selv forsøgt at etablere et særskilt lige, men selv om det mislykkedes, var det nok til endeligt at få DBU til at give efter.
Det tog dog heller ikke lang tid før resultaterne begyndte at bære frugt. Blot 5 år efter indførelsen af kontraktfodbold kvalificerede Danmark sig i 1983 til den første slutrunde i 20 år. Blot 2 år senere stod det klart, at Danmark var klar til deltagelse ved sit første VM, og siden etableringen af professionel fodbold har Danmark været repræsenteret ved ikke færre end 11 slutrunder.

Også på klubplan var der store successer at hente. Mindre end 15 år efter kontraktfodbold på dansk jord blev en realitet, stod Brøndby blandt de sidste fire hold i UEFA cup’en, og det var kun marginaler, som gjorde, at de ikke nåede frem til finalen. Efter 88 minutters spil i Rom var stillingen nemlig 1-1, og Brøndby stod til at gå i finalen, men så afgjorde Rudi Völler det hele til romernes fordel. På trods af det ærgerlige nederlag henstår dette som en af de største danske præstationer i historien.
I den følgende sæson var det B1903, som gjorde sig positivt bemærket. Efter en forventet samlet sejr i første runde over Aberdeen, trak man Bayern München i anden runde. Spillerne lod sig dog ikke afskrække af modstanderen, og 14000 tilskuere på Gentofte Stadion blev vidner til en massakre af tyskerne, som måtte rejse hjem med et nederlag på 2-6, og så var det jo lige meget, at returkampen blev tabt med 1-0. Tyrkiske Trabzonspor blev derefter ekspederet ud af turneringen, inden Torino i kvartfinalen blev for stor en mundfuld for 3’erne.

I de følgende år fulgte flere imponerende bedrifter, og det tog ikke lang tid før man holdt op med at undervurdere kvaliteten af de danske hold.

Leave a Reply