Da Danmark kom på fodboldens verdenskort

Året var 1990. Sepp Piontek havde trukket sig som landstræner efter den mislykkede kvalifikation til VM i Italien, og en ny landstræner skulle udpeges. Flere medier havde spekuleret i at Pionteks assistent gennem flere år, Richard Møller Nielsen, var det oplagte valgt, mens nogle enkelte ikke var overbeviste om, at han havde den nødvendige erfaring.
Efter et møde hos DBU kom en skuffet Ricardo ud og sagde blot, at det Richard Møller Nielsenblev en udlænding, men gav ikke yderligere oplysninger. DBU præsenterede kort efter selv Horst Wohlers som Pionteks afløser, men det viste sig, at de havde glemt at undersøge et par detaljer i Wohlers kontrakt med Uerdingen, som han var træner for på daværende tidspunkt. Klubben nægtede at slippe ham, og juridisk havde DBU ingen sag. Derfor endte det alligevel med, at Richard Møller Nielsen blev tilbudt jobbet. Der var store forventninger om dansk kvalifikation til EM i Sverige, men det skulle vise sig at være for stor en mundfuld for landstræneren, som også ragede uklar med Laudrup brødrene over spillestilen på holdet.

Der var lagt op til en fyring af fynboen, da det pludselig viste sig at Danmark alligevel skulle med. Der var nemlig udbrudt borgerkrig i Jugoslavien, som derfor blev suspenderet, og holdet, der allerede var i Sverige, blev sendt hjem. DBU fik herefter travlt med at få stablet et hold på benene. Udfordringen var ganske stor, da de internationale ligaer allerede lå stille, og de fleste af spillerne var rejst på sommerferie. Det lykkedes dog alligevel, og resten er historie. En sensationel sejr blev fulgt op med en ligeså overraskende sejr i Confederations Cup’en i 1995, og Danmarks navn stod nu skrevet ind i historiebøgerne.

Ikke mindst Ricardo sikrede sig status som legende ved at vinde et EM, som han ikke var kvalificeret til og Confederations Cup’en, som Danmark deltog i som Europamestre. Så selvom han kun formåede at kvalificere Danmark til en slutrunde i sine 6 år som landstræner, blev han helt fortjent optaget i DBUs Hall of Fame i 2014.

Leave a Reply