Dansk dominans i Europa

Da kontraktfodbold blev indført i 1978 var det nok de færreste, som havde forestillet sig at danske klubber havde en chance, når det kom til europæisk fodbold. Igennem mange år var første runde i Europa som regel endestationen for de danske klubber.

Selvom Danmark fortsat har sin første finaleplads til gode, har der gennem årene været flere mindeværdige resultater både i forhold til hvor langt nogle klubber er nået, men ligeledes individuelle kampe.

Danish dominance in EuropeAGF stod i 1989 over for selveste Barcelona i kvartfinalen af pokalvindernes turnering. Gary Lineker havde sørget for spansk sejr i den første kamp i Århus, og det var derfor nok færreste, som havde tiltro til, at de hvide kunne levere sensationen på Camp Nou. Ved hjælp af et brændt spansk straffespark lykkedes det århusianerne at holde nullet, og selv om det betød, at de var færdige i turneringen, kunne de rejse tilbage til Danmark med en ægte mandfolkepræstation i baggagen.

Knap 3 uger før jul, stod OB i 1994 over for Real Madrid på Santiago Bernabeu i UEFA cuppens ottendedelsfinaler. På flot vis havde man allerede ekspederet Flora Tallinn, Linfield og Kaiserslautern ud tidligere i turneringen, men kritikerne var ikke i tvivl om, at udfaldet af de to kampe mod Real Madrid ville resultere i odenseanernes exit fra turneringen. Første kamp i Odense havde man tabt hæderligt med 2-3, men ingen havde i deres vildeste fantasi forestillet sig, at OB kunne levere et positivt resultat i Spanien.
Men en præstation i absolut verdensklasse af Lars Høgh, der leverede den ene store redning efter den anden, samt de to scoringer af først Ulrik Pedersen og siden Morten Bisgaard i dommerens tillægstid var med til at sikre OB et historisk resultat, der mere end 20 år senere stadig anses af mange som værende det absolut største resultat og præstation i Europa af en dansk klub gennem tiderne.

Leave a Reply