De bedste havner altid i udlandet

Peter SchmeichelSelvom fodbold er den nationale sport i Danmark, har det altid været svært at hamle op med økonomien hos de udenlandske klubber, hvorfor mange fodboldspillere i Danmark får så lukrative tilbud fra udlandet, at de bare ikke kan sige nej. For nogle handler det om store kontrakter, som kan sikre dem økonomisk, mens det for andre er et spørgsmål om få muligheden for at udvikle deres talenter og egenskaber. Den danske liga har i flere år været anset som den absolut stærkeste blandt de skandinaviske ligaer, men kan på samme tid ikke hamle op med for eksempel de tyske, italienske, spanske og engelske ligaer.

Derfor har det danske publikum efterhånden vænnet sig til tanken om, at hvis deres hold har en spiller af tilstrækkelig høj kvalitet, er det kun et spørgsmål om tid, inden interessen fra det store udland melder sig. Da økonomien i dansk fodbold er forholdsvis lille i forhold til mange andre europæiske lande, sælger klubberne gerne deres spillere for ikke at risikere, at de forlader klubben gratis ved kontraktudløb, og man derved undgår at få den økonomiske kompensation ved en transfer.

I nyere tid har spillere som Peter Schmeichel, Laudrup brødrene, Jan Heintze, Jan Mølby og Christian Eriksen gjort store indtryk i løbet af deres udenlandskarriere, men dette har dog gjort sig gældende i mange år. Går man lidt længere tilbage i tiden, var det navne som Preben Elkjær, Allan Simonsen, Frank Arnesen og Søren Lerby, som gjorde sit for at minde udlandet om, hvad Danmark havde at byde på.

Succes er dog aldrig nogen garanti, når man rykker til udlandet, og der findes da også flere eksempler på spillere, som efter mislykkede ophold har vendt næsen hjem mod Danmark igen. Der er også en del danske spillere som hen mod slutningen af deres karriere ønsker at trappe lidt ned, og spille et par år i Superligaen, der er mindre fysisk krævende, inden de endegyldigt lægger støvlerne på hylden.

Leave a Reply