De danske amatører

The Danish amateursSiden slutningen af 1880’erne har man spillet om et Københavnsmesterskaberne i Danmark, men da fodbold stille og roligt gjorde sin indtræden over det meste af landet, fandt DBU det nødvendigt at oprette en landsdækkende turnering, og der blev for første gang spillet om Danmarksmesterskaberne i år 1912. For de københavnske hold blev der afviklet et gruppespil, hvor topholdet skulle møde vinderen af en knockout turnering, som bestod af andre hold fra det meste af landet. B1901 fra Lolland-Falster vandt kvalifikationsturneringen og skulle op mod KB i dysten om det første danske mesterskab, en kamp som KB trak sig sejrrigt ud af. Dette var klubben første af i alt 15 mesterskaber til og med år 1992, hvor klubben fusionerede med B1903, og FC København blev grundlagt. Selvom KBs seneste mesterskab ligger tilbage i 1980, og klubben altså ikke længere eksisterer, er det fortsat dansk rekord den dag i dag. Kun to andre klubber har formået at vinde 10 eller flere mesterskaber, hvilket er netop FC København og ærkerivalerne fra Brøndby IF.

DBU nægtede at indføre betalt fodbold, og dansk fodbold gik lidt i stå. Da spillerne ikke var bundet af kontrakter, var det nemt for de udenlandske klubber at lokke dem til, da man ikke skulle betale for køb af spillerne. Dog måtte man som dansk udenlandsprofessionel fodboldspiller være indstillet på at opgive landsholdskarrieren, da det også var forbeholdt amatørerne.

Nok netop af denne grund udgjorde Danmark aldrig den helt store trussel, når der blev spillet kvalifikationsturneringer til EM og VM, ligesom de danske hold der kvalificerede sig til Europa Cup’en for mesterhold, UEFA cup’en og UEFA cup’en for pokalvindere sjældent nåede længere end første runde. Kigger man historiebøgerne igennem vil man også kunne se, at langt de største danske successer på europæisk plan, er sket efter man fra DBUs side valgte at indføre professionel fodbold tilbage i 1978, efter stort pres fra blandt andre Harald Nielsen.

Leave a Reply