De gyldne år for landsholdet

Efter at amatørårene blev lagt på hylden af DBU og i takt med at flere og flere professionelle kontrakter blev indgået i Danmark, begyndte man at få ambitioner om at have et landshold, som kunne konkurrere mod de bedre hold og spille med ved slutrunden. Da Sepp Piontek blev ansat som dansk landstræner i 1979, havde Danmark kun en gang tidligere deltaget ved en slutrunde, hvilket var i det europæiske mesterskab helt tilbage i 1964.

The golden years for the national teamFørste kvalifikationsturnering var op til VM i 1982, men var havnet i en svær pulje med blandt andre Jugoslavien og de senere verdensmestre fra Italien. Danmark sluttede dog på en hæderlig tredjeplads i puljen, men var aldrig en reel udfordrer til pladserne til slutrunden. Dog var der en del optimisme at spore, da man undervejs blandt andet slog Italien 3-1 hjemme, og mod slutningen af turneringen desuden besejrede Grækenland 3-2 på udebane. På trods af den manglende kvalifikation, så Sepp massere af potentiale i holdet og fortsatte sit gode arbejde.

Straks anderledes gik det i EM-kvalifikationen mod EM i 1984. Piontek havde i løbet af sine første par år som landstræner introduceret spillere som Michael Laudrup, Søren Busk, Klaus Berggreen og Jesper Olsen, og det var netop de spillere, der havde en meget vigtig rolle i denne turnering. Danmark havnede i pulje 5 sammen med England, Ungarn, Grækenland og Luxembourg, og med undtagelse af sidstnævnte, var de alle på papiret bedre hold end det danske. Det var hverken Piontek eller spillerne dog interesseret i, og de fejede al modstand af banen blandt andet med den berømte 1-0 sejr over England på Wembley i 1983, en sejr som havde stor betydning for især Piontek, da England på det tidspunkt var næsten uovervindelige, når de spillede på hjemmebane.

Billetten til Frankrig blev sikret, og Danmarks første deltagelse ved en slutrunde i 20 år blev blot startskuddet for mange store præstationer og triumfer for det danske fodboldlandshold over den næste 15-årige periode.

Leave a Reply