England – fodboldens moderland

I 1863 blev The Football Association, der i daglig omtales FA, grundlagt i Storbritannien. Dette skete efter, at man i en periode over flere årtier havde spillet fodbold, men der fandtes ingen fælles regler for spillet. Derfor samledes 11 forskellige klubber, og de nåede til enighed om et fælles sæt regler for, hvordan sporten skulle spilles, og dermed var FA og The Football Associationfodbolden for alvor født.
FA er den ældste association i verden, og derfor anser mange Storbritannien og specifikt England som værende moderlandet for det smukke boldspil, og man hører også tit udtrykket “Da fodbolden kom hjem”, når der tales om VM i 1966 og EM i 1996, der netop blev afholdt i England.

Året før FA kom til verden, blev klubben Notts County grundlagt. Mange argumenterer for, at de er den ældste fodboldklub i verden, men det er nu ikke helt korrekt. Godt og vel 70 kilometer nord for Nottingham kom Sheffield Football Club nemlig til verden seks år tidligere end Notts County. På trods af at de kom først til, har klubben gennem hele dens levetid måtte stå i skyggen af både Sheffield Wednesday og Sheffield United, Fra 1991 tilbragte klubben 15 år i Northern Counties East League, inden det lykkedes at sikre sig oprykning til Northern Premier League, hvor man siden har været at finde. Dette er på ottende niveau i den engelske fodbold, hvorved der er lang vej op til lokalrivalerne, som spiller på henholdsvis andet og tredje niveau.
Men hvor Sheffield FC altså holder titlen som verdens ældste fodboldklub, er det Notts County, der kan prale af at være den ældste klub i verden, der spiller fodbold på et professionelt niveau. De har en mærkværdig historie, da de siden den først liga blev spillet i 1888 aldrig har spillet uden for divisionerne, hvilket vil sige de fire øverste rækker i engelsk fodbold.

Leave a Reply