Indflydelse fra provinsen

Med undtagelse af 1915, hvor mesterskaberne ikke blev afviklet på grund af den første verdenskrig, og 1928, hvor man stod i en noget akavet situation, da man ikke havde taget højde for at flere hold kunne ende med samme pointantal, og endte med ikke at udpege en mester, har der i de sidste hundrede år været en officiel Danmarksmester.

Copenhagen footballFodbold var ved første mesterskab allerede udpræget i Københavnsområdet, og gjorde støt indtog i flere af de danske byer i provinsen. Fra starten var der udfordringer fra et par enkelte klubber, men det synes på det nærmeste umuligt at nå helt til tops, hvor de københavnske klubber dominerede. Navnligt KB, B93, B1903, AB og Frem var magthaverne i dansk fodbold.

Faktisk skulle der gå mere end 40 år inden et provinshold første gang kunne lade sig kåre som mestre. I 1952 var det lige ved og næsten for Køge, som dog måtte lade sig nøjes med sølvmedaljer, men det var bestemt ikke det sidste, som man kom til at se til klubben. To år senere lykkedes det dem nemlig at gøre en ende på den københavnske dominans, da klubben vandt sit første af i alt to mesterskaber. Der skulle dog gå yderligere 12 år inden en københavnsk klub igen ende i toppen af turneringen.

Året efter var AGF det første hold fra Jylland, der vandt mesterskabet, hvilket var en titel, de sad på som indehaver over de næste 3 sæsoner. Det var blot anden gang, at en klub vandt 3 år i træk, efter at KB havde udført bedriften en håndfuld år tidligere.

I 1959 kom de fynske klubber for første gang på tavlen, da B1909 vandt det første af 2 mesterskaber i klubbens historie. På dette tidspunkt var der stor konkurrence mellem de tre fynske klubber B1909, B1913 og OB. Sidstnævnte har i 70’erne og 80’erne 3 gange vundet mesterskabet, mens det kun blev lige ved og næsten for B1913, som i 60’erne vandt to sæt sølvmedaljer.

Leave a Reply